Kreativitou proti robotům aneb jak si nenechat vzít práci

16. 12. 2019 13:56:02
Budoucností českého průmyslu jsou roboti. S touto předpovědí se v posledních letech setkáváme stále častěji. Česká vláda odhaduje, že v roce 2029 zmizí 700 tisíc pracovních míst, které si na účet připíše právě automatizace.

Podobná čísla zaznívají také ze zahraničí. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) letos upozornila, že Česko patří k zemím, které zavádění robotů do průmyslu zasáhne nejvíce. Nabízí se proto otázka, co bude s lidmi, kteří přijdou kvůli robotům o práci?

Dobrou zprávou je, že Češi se budoucnosti plné robotů, kteří pracují místo nich v továrnách, nebojí. Naopak. Jak nedávno uvedla studie společnosti Behavio, kterou si nechal zpracovat Institut pro politiku a společnost, automatizace vyvolává obavy jen u 12 % oslovených Čechů. Roboti v průmyslu pro zbytek představují příležitost, jak se zbavit těžké a monotónní práce. Většina z nich si pak slibuje, že díky tomu se otevře větší prostor činnostem, které jednoduše zautomatizovat nejde.

To je rozhodně případ tzv. kreativních průmyslů. O co se jedná? Přesně definovat toto odvětví není jednoduché, ale obecně platí, že společným jmenovatelem všech profesí, které sem spadají, je lidský talent a kreativita. Mezi kreativní průmysly se tak řadí nejen scénické a výtvarné umění, hudba, film, televize, ale zcela určitě také reklama, architektura, design nebo tradiční umělecká řemesla.

Evropa si už dávno uvědomila, jak velký potenciál tyto průmysly skrývají. Evropský parlament nedávno spočítal, že kulturní a kreativní průmysly už dnes zaměstnávají v Evropě více než 12 milionů lidí. Přinášejí živobytí zejména malým a středním podnikatelům a nabízejí realizaci vysokému počtu žen.

Přesvědčení, že bychom měli více podporovat kreativitu v oblasti kultury a podnikání, sílí v poslední době také v Česku. Je to dobře, protože Češi jsou proslulí svou šikovností, umem a tvořivostí, a byla by proto ohromná škoda na to zapomínat.

To se v minulosti bohužel stávalo a tyto průmysly si musely často razit cestu k pozornosti samy. O tom, že se jim to v České republice konečně začalo dařit, svědčí memorandum, které před několika dny podepsali ministři průmyslu a obchodu a kultury. Oba rezorty se v dokumentu zavázaly, že budou společně pracovat na lepších podmínkách pro ty, co se rozhodli své podnikání vystavět na svém talentu a kreativitě.

Jde nepochybně o dobrou zprávu, ale pořád platí, že podpisem na papíru to pouze začíná. Mnohem důležitější proto bude, zda se povede psaná slova převést do praxe. Kreativním průmyslům totiž v Česku pořád chybí systémová podpora či dostupné možnosti financování. Zapracovat by se také mělo na lepším zapojení kreativních podniků v oblasti výzkumu, vědy a inovací a zejména pak na spolupráci ministerstev s oborovými asociacemi, krajskými úřady, univerzitami, neziskovým sektorem, byznysem a jednotlivci.

Vpřed se neposuneme ani bez výměny příkladů dobré praxe a sdílení úspěšných příběhů ze všech koutů republiky i Evropy. I přesto věřím, že jsme udělali rozhodující krok, ke kterým budou přibývat další. Kreativní průmysly se tak i v Česku stanou respektovaným odvětvím a nebudou se muset prát o své místo na slunci.

Autor: Martina Dlabajová | pondělí 16.12.2019 13:56 | karma článku: 4.81 | přečteno: 232x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 165 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 129 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 528

Poslankyně Evropského parlamentu a patronka projektu motivačních stáží pro mladé PročByNe? Místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu a členka Výboru průmysl, vědu a energetiku. Místopředsedkyně představenstva Evropského liberálního fóra. Patronka Českého hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené sportovce. Nestraník, zvolená za ANO.

Mými hlavními tématy jsou podpora podnikatelů a podniků, kreativní průmysly, věda a výzkum a profesní růst a motivace mladých lidí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...