Projekt JA: Back To School vrací politiky do školních lavic

8. 02. 2016 14:46:43
Přiznávám: Mám svou práci v Evropském parlamentu ráda, ale jsou dny, kdy bych poslaneckou lavici nejraději vyměnila za tu školní. Kdo by nevzpomínal rád na bezstarostná školní léta?

Člověk má být ve svých přáních obezřetný, protože ony se někdy plní. A tak jsem opravdu dostala příležitost se vracet se na střední školu. I když svůj návrat zažívám v trochu jiné pozici...

Stala jsem se totiž hlavní ambasadorskou kampaně „JA Back to School“, která propojuje poslance na národní a evropské úrovni se vzdělávacími institucemi v členských státech. Kampaň jsem oficiálně zahájila v pondělí 8. února v Gymnáziu v Ostravě Hrabůvce, které podle výkonného ředitele JA Czech Josefa Müllera úspěšně začleňuje podnikatelské vzdělávání do výuky již více než dvacet let. Studenty zajímala hlavně moje cesta od studií v Itálii přes vlastní podnikání až do Evropského parlamentu.

Cílem kampaně je podpora podnikavosti, dovedností a obchodního ducha u mladých lidí. Podnikavost přitom nutně neznamená, že každý student musí založit vlastní firmu. Jde spíše o celkový přístup k profesnímu životu, postoj k práci a odvahu zkoušet nové věci a využívat příležitostí. Toto „podnikatelské vzdělávání“ by mělo být dostupné mladým lidem po celou dobu studia. Kampaň se propojením akademického světa se světem politiky a businessu snaží vypěstovat a rozvíjet v mladých lidech podnikatelský přístup a dovednosti ještě v průběhu studia. Její snahou je v konečném důsledku také podpora evropské integrace.

Celá kampaň vznikla pod patronátem JA (Junior Achievement), nejrozsáhlejší a nejstarší vzdělávací neziskové organizace na světě, jejímž posláním je poskytovat mladým lidem praktické ekonomické vzdělávání, rozvíjet jejich znalost, inspirovat je a podporovat v aktivním přístupu k životu, aby se dovedli prosadit a úspěšně uplatnit a byli dobře připraveni pro vstup na trh práce.

Moje účast na této kampani však není prvním krokem spolupráce s JA. Její myšlenky jsou mi blízké už řadu let. Snad také proto, že českou pobočku JA Czech založil v roce 1992 syn mého oblíbeného zlínského rodáka, pan Tomáš Baťa jr. Na hodnotách, na kterých je JA založena, je ve své podstatě postavena také moje vlastní zpráva o vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu EU pro 21. století, která byla schválena loni na podzim. V podobném duchu vznikal také můj projekt motivačních stáží s názvem „PročByNe?“ Snažím se motivovat mladé lidi, aby se nebáli bojovat o své sny a zaujali zavčas aktivní přístup k budování své profesní dráhy.

Když mě organizace JA před několika měsíci oslovila, abych se stala jednou z MEP ambasadorů v rámci Evropské sítě pro podnikatelské vzdělávání (EE-HUB - http://www.ee-hub.eu/), jejíž vytvoření iniciovala společně s Evropskou Komisí, ani na chvíli jsem neváhala. Vždy jsem byla přesvědčená o tom, že věda, business a politika spolu musí úzce spolupracovat, setkávat se a sdělovat si své názory a zkušenosti, abychom dokázali vytvořit kvalitní a odpovídající vzdělávací rámec. Síť EE-HUB je právě jednou z takovýchto skvělých příležitostí, pod níž spadá i kampaň JA Back to School.

Moje dnešní návštěva ostravského gymnázia je vůbec první takovou návštěvou v rámci této kampaně. To, že jsem si pro svoji první návštěvu vybrala právě tuto školu, není náhoda. Zdejší studentka Nikola Sýkorovou, účastnice projektu JA s názvem Leaders for a Day, mě loni v říjnu stínovala v průběhu jednoho pracovního dne v Evropském Parlamentu. Nikola společně s dalšími spolužáky byla oceněna za úspěšný start studentské firmy Czech-it, která si klade za cíl povzbuzovat mladé české studenty k technickému vzdělávání. Zapálení a motivace mladých lidí jako je Nikola si velmi cením. Kéž by takových aktivit na českých školách existovalo více!

Mou snahou je, a pevně věřím, že k tomu kampaní JA Back to School také přispěji, aby se podnikatelské vzdělávání postupně stalo povinnou součástí učebních osnov na všech úrovních školského systému. Evropa má obrovský potenciál lidské kreativity a talentu, který dosud není objeven ani využit. Musíme proto motivovat mladé lidi a rozvíjet v nich podnikavost a kreativu, ať už si vyberou jakoukoliv profesi. Tvořivost společně s inovativním a aktivním přístupem nebo schopností nést rizika jsou totiž vlastnostmi, které v praktickém životě zužitkují všichni bez rozdílu. A my se budeme snažit ukázat jim tu správnou cestu...

Autor: Martina Dlabajová | pondělí 8.2.2016 14:46 | karma článku: 10.02 | přečteno: 135x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.67 | Přečteno: 246 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 528

Poslankyně Evropského parlamentu a patronka projektu motivačních stáží pro mladé PročByNe? Místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu a členka Výboru průmysl, vědu a energetiku. Místopředsedkyně představenstva Evropského liberálního fóra. Patronka Českého hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené sportovce. Nestraník, zvolená za ANO.

Mými hlavními tématy jsou podpora podnikatelů a podniků, kreativní průmysly, věda a výzkum a profesní růst a motivace mladých lidí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...