Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

HORIZON 2020 nám otevírá nové horizonty

S horizontem si obvykle spojujeme cosi vzdáleného, těžce dosažitelného, vyzývavě tajemného, široširého. A tak není zřejmě náhodou, že stejný název nese nový evropský program Horizon 2020.

Jde o bezkonkurenčně největší jednotlivý program, kterým zdroje EU v současnosti disponují. Dá se o něm říct totéž co o horizontu na obzoru?

HORIZON 2020 je největší, koncentrovaný, na výzkum a vývoj orientovaný program EU. Nám, kteří jsme zhýčkaní podstatně jednodušší dostupností prostředků z kohezní politiky, se jeví bohužel také trochu vzdálený, Ale neměl by být. Totéž se týká těžké dosažitelnosti. Po zevrubném prostudování možností, které nabízí, neměl být ani tajemný, a pokud k něčemu vyzývá, tak zejména k předložení kvalitních projektů, schopných obstát v konkurenci. Program HORIZON 2020 vyzývá též k překonání indivudualismu a izolacismu ve prospěch partnerství a integrovaných synergií, dokonce v přeshraničním rozměru. Nejvíce jsou vítány a bonifikovány projekty, kterých se účastní řešitelé z několika členských zemí EU.

K jakým účelům lze využít prostředky z programu HORIZON 2020? Program je jednou z nejvýraznějších a nejviditelnějších reakcí na Strategii Evropa 2020, tedy na posílení evropské konkurenceschopnosti. A v rámci této Strategie na míru reaguje na jednu její vlajkovou iniciativu zvanou Unie inovací a na naplnění Evropské výzkumné oblasti. Ano, jsme doma: HORIZON 2020 je především o výzkumu a vývoji a jejich nejpřímějším propojení s inovacemi, které mají schopnost obstát na trhu. Nedávná hospodářská krize přispěla ke změně uvažování řady z nás a potvrdila platnost přísloví, že žádný strom neroste do nebe. Připomněla nám, že se zdroji, které máme k dispozici, se sluší nakládat pokorně a hospodárně. Snahou programu HORIZON 2020 je přispět k účinnému nakládání se zdroji a přiblížit výzkum inovativním procesům. Současně nabízí i lidskou tvář, když vnímá, že razantní technologický pokrok přináší i značné společenské změny a posuny - HORIZON 2020 se zaměřuje také na naše zdraví, na čistou energii i na dopravní obslužnost a prostupnost. A zejména by měl být synonymem partnerství: nejen aktérů z různých členských zemí, ale též z odlišných pozic ve společenské struktuře. Měl by přispět k dalšímu sblížení korporací, univerzit, výzkumných ústavů a organizací občanské společnosti, to vše při zvýšení laťky náročnosti, kterou by měl zdolat i do procesu zapojený veřejný sektor.

HORIZON 2020 se soustředí na naplňování svých tří klíčových priorit: Excelentní věda, Posílení vedoucího postavení v průmyslu a Naplňování společenských výzev. První z nich se soustředí na podporu prvotřídní evropské vědy, na rozvoj, vábení a produktivní využití výzkumných talentů a na zajištění jejich přístupu k nejlepší výzkumné infrastruktuře. V druhém případě se jedná o strategické investice do klíčových technologií, o podporu inovací v jsoucích i zcela nových, vznikajících odvětvích; počítá se zde s významnou rolí i podporou ve prospěch malých a středních podniků. Třetí priorita se zaměřuje na oblasti, které s sebou přináší vyspělá civilizace - zdraví, potravinovou bezpečnost, udržitelné zemědělství, ekologicky vstřícnou energetiku, odpovídající systém dopravy, bezpečnost i prevenci proti tomu, aby ekonomický pokrok nevedl k vyčleňování ze společnosti

Jakým způsobem se lze k prostředkům z program dostat ? Je to výrazně odlišné od způsobu, kterým jsou rozdělovány strukturální fondy v rámci kohezní politiky. V programu HORIZON 2020 nejsou žádné předurčené "národní obálky". Zde funguje ostrá projektová konkurence napříč celým teritoriem EU v duchu hesla lepší a připravenější bere. Rovněž komunikace s řízením programu je výrazně odlišná od té, kterou máme ve většině osvojenu s řídícími orgány Operačních programů. V rámci projektů vystupuje tzv. vedoucí partner, který má k sobě po ruce ještě zastupujícího vedoucího partnera, jež jsou obvykle nejen nositeli dominantní strategie projektu, ale též jsou jeho administrátory a vystupují za všechny členy projektu vůči Evropské komisi. Praktické řízení programu je pak záležitostí výkonné agentury, jež vstupuje do kontaktu s projektovými členy.

Zdá se vám to komplikované? Vydejte se na cestu a uvidíte, že tomu tak není. Pokuste se objevit a dosáhnout na svůj horizont a uspět s projektem v rámci programu HORIZON 2020. Hodně štěstí!

 

 

 

Autor: Martina Dlabajová | sobota 6.6.2015 11:11 | karma článku: 6,75 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Martina Dlabajová

EU nezastaví šíření pandemie COVID-19, ale vytáhne naši ekonomiku z bryndy

Proč je dobré být součástí EU i v době pandemie koronavirové nákazy? Co unijní instituce mohou udělat, aby pomohly zastavit šíření nemoci? A co už se zvládlo?

20.3.2020 v 20:26 | Karma: 15,79 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martina Dlabajová

Kreativitou proti robotům aneb jak si nenechat vzít práci

Budoucností českého průmyslu jsou roboti. S touto předpovědí se v posledních letech setkáváme stále častěji. Česká vláda odhaduje, že v roce 2029 zmizí 700 tisíc pracovních míst, které si na účet připíše právě automatizace.

16.12.2019 v 13:56 | Karma: 5,22 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Martina Dlabajová

Brexit může zasáhnout i české studenty

Zatímco v Londýně pokračují bezvýsledně debaty o tom, jak a kdy by měla Velká Británie opustit EU, Evropská unie se musí připravit na všechny možné scénáře, včetně tzv. tvrdého brexitu bez dohody. Situace je totiž stále nejasná.

20.3.2019 v 8:17 | Karma: 6,80 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martina Dlabajová

Že nám vezmou nám roboti práci? Nestrašme zbytečně lidi.

Roboti, kteří pracují i myslí za lidi. Otázky zdanění a pojištění robotů, i jejich etická a právní odpovědnost. Témata, která možná stále ještě znějí jako sci-fi, přesto o nich často slýcháme a téměř denně o nich diskutujeme.

23.11.2018 v 12:20 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martina Dlabajová

Konec kutilů v Česku? EU má spadeno na flexibilní pracovní úvazky.

Výborem Evropského parlamentu pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL) prošla nová pravidla, která ve svém důsledku mohou vést nejen k neúměrným zásahům do pracovních trhů jednotlivých členských zemí EU včetně toho českého.

24.10.2018 v 8:59 | Karma: 28,64 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 528x
Poslankyně Evropského parlamentu a patronka projektu motivačních stáží pro mladé PročByNe? Místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu a členka Výboru průmysl, vědu a energetiku. Místopředsedkyně představenstva Evropského liberálního fóra. Patronka Českého hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené sportovce. Nestraník, zvolená za ANO.

Mými hlavními tématy jsou podpora podnikatelů a podniků, kreativní průmysly, věda a výzkum a profesní růst a motivace mladých lidí.

Seznam rubrik