Záruka práce pro mladé hledá řešení tristní situace v Evropě

Vývoj trhu práce v EU a vliv nedávné razantní ekonomické recese na něj vedl k mimořádně negativním a za posledních 80 let v Evropě dosud nepozorovaným dopadům na určité sociální skupiny. V tomto případě to „odnesla“ skupina mladých lidí, v drtivé většině bez jakýchkoliv pracovních zkušeností či jen s velmi zanedbatelnou praxí. I přes současné mírné snižování míry nezaměstnanosti oproti vůbec nejhorším letům 2011 a 2012 je zřejmé, že tento problém sám trh citlivě nevyřeší a hospodářská politika mu musí jít v řešení naproti.

I proto je jednou z nejvíce sledovaných aktivit v EU v současnosti Iniciativa zaměstnanosti mladých a její jednotlivé programy, například Youth Guarantee (Záruka práce pro mladé). Jde o schéma podporující zajištění odpovídajícího pracovního uplatnění: pracovního místa, odborné praxe, stáže, praktického rekvalifikačního kursu či dalšího cíleného vzdělávání s příslibem získání pracovního místa. A to pro všechny osoby mladší 25 let do 4 měsíců poté, co tito mladí lidé ukončili vzdělávací proces nebo přišli o práci. Tato praxe, která v některých zemích EU již úspěšně funguje, by měla vést k výrazné redukci nynějšího počtu 4,85 mil. mladých lidí bez práce v EU. Nejhorší situace, kdy téměř každý druhý mladý člověk nemá práci, je v Řecku, Španělsku, Chorvatsku a Itálii. Česká republika patří spíše na opačné spektrum zemí, což však zdaleka neznamená, že bychom měli téma zaměstnanosti mladých podceňovat a házet za hlavu.

Velmi dobrá myšlenka, jejíž realizace by měla velký dopad na budoucnost EU, je zatím na začátku. Pro dosažení úspěšného cíle potřebuje vyladit některé zásadní věci. První jsou - jako ostatně téměř vždy - peníze; přesněji řečeno dostupné finanční zdroje, kterých by s ohledem na potřebu bylo žádoucí mít podstatně více. I tak by se na tento účel, včetně národních zdrojů, Evropského sociálního fondu a Iniciativy zaměstnanosti mladých, mělo do roku 2020 věnovat 16,7 mld. EUR. Je ovšem velmi důležité, že tento problém je významný i pro samotné podnikatele, jimž se touto cestou nabízí značné množství mladé a levné pracovní síly. Proto se očekává, že právě značná část propasti mezi zdroji a potřebami může být překlenuta soukromými zdroji podnikatelů.

Druhou otázkou je, co vlastně znamená pojem „práce odpovídající kvality“ (good quality job)? Je to ta práce, která nejlépe odpovídá přání a schopnostem mladého člověka? Nebo práce, která vyžaduje určitou úroveň vzdělání, kvalifikace, schopností? Nebo práce v dané lokalitě ekonomicky nejpotřebnější? Ale co když je v daném regionu zapotřebí zcela jiná práce než ta, která vykazuje určitou „kvalitu“, která lidi baví a k níž mají určité schopnosti? Tyto zásadní strukturální otázky je třeba vyřešit co nejdříve, protože jejich ignorování by mohlo být vážnou překážkou funkčnosti systému. Pozitivním rysem programu je, že sleduje specifické potřeby na regionální bázi. Tím velmi konkrétně cílí na specifika trhu práce, která se mohou velmi lišit region od regionu. Regionální řešení problému je proto považováno za hlavní podmínku úspěchu celého programu.

A za třetí je třeba se zamyslet nad skutečností, že každý program s velkou finanční alokací vyvolává u některých lidí pokušení se na něm obohatit. Proto považuji za zcela nezbytné opatřit jej účinným systémem monitoringu a kontroly, který by případnému zneužití zabránil.

Za těchto podmínek lze program považovat za přínosný a životaschopný. Alternativou je nedělat nic a čekat, až to trh vyřeší. Není pochyb o tom, že i toto řešení se nabízí. Nebylo by však sociálně únosné, vedlo by k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti mladých, jejich frustraci, plýtvání jejich lidským potenciálem a bylo by to pěkně drahé! Vyplácení dávek, ušlá mzda a z ní plynoucí daně a další odvody ve prospěch národních fiskálních, sociálních a zdravotních systémů a celkový dopad na utlumení poptávky je z tohoto titulu odhadován až na více než 150 mld. EUR ročně. A to je i čistě ekonomicky - bez ohledu na humánní aspekt věci - cena příliš vysoká.

Autor: Martina Dlabajová | pondělí 27.4.2015 21:33 | karma článku: 6,01 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Martina Dlabajová

EU nezastaví šíření pandemie COVID-19, ale vytáhne naši ekonomiku z bryndy

Proč je dobré být součástí EU i v době pandemie koronavirové nákazy? Co unijní instituce mohou udělat, aby pomohly zastavit šíření nemoci? A co už se zvládlo?

20.3.2020 v 20:26 | Karma: 15,79 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martina Dlabajová

Kreativitou proti robotům aneb jak si nenechat vzít práci

Budoucností českého průmyslu jsou roboti. S touto předpovědí se v posledních letech setkáváme stále častěji. Česká vláda odhaduje, že v roce 2029 zmizí 700 tisíc pracovních míst, které si na účet připíše právě automatizace.

16.12.2019 v 13:56 | Karma: 5,22 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Martina Dlabajová

Brexit může zasáhnout i české studenty

Zatímco v Londýně pokračují bezvýsledně debaty o tom, jak a kdy by měla Velká Británie opustit EU, Evropská unie se musí připravit na všechny možné scénáře, včetně tzv. tvrdého brexitu bez dohody. Situace je totiž stále nejasná.

20.3.2019 v 8:17 | Karma: 6,80 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martina Dlabajová

Že nám vezmou nám roboti práci? Nestrašme zbytečně lidi.

Roboti, kteří pracují i myslí za lidi. Otázky zdanění a pojištění robotů, i jejich etická a právní odpovědnost. Témata, která možná stále ještě znějí jako sci-fi, přesto o nich často slýcháme a téměř denně o nich diskutujeme.

23.11.2018 v 12:20 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martina Dlabajová

Konec kutilů v Česku? EU má spadeno na flexibilní pracovní úvazky.

Výborem Evropského parlamentu pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL) prošla nová pravidla, která ve svém důsledku mohou vést nejen k neúměrným zásahům do pracovních trhů jednotlivých členských zemí EU včetně toho českého.

24.10.2018 v 8:59 | Karma: 28,64 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 528x
Poslankyně Evropského parlamentu a patronka projektu motivačních stáží pro mladé PročByNe? Místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu a členka Výboru průmysl, vědu a energetiku. Místopředsedkyně představenstva Evropského liberálního fóra. Patronka Českého hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené sportovce. Nestraník, zvolená za ANO.

Mými hlavními tématy jsou podpora podnikatelů a podniků, kreativní průmysly, věda a výzkum a profesní růst a motivace mladých lidí.

Seznam rubrik